Metsämaanantai: Umpipuu -taikaesine

Metsämaanantai: Umpipuu -taikaesine

Inspiraatio

Umpipuu -taikaesine on renkaan tai silmukan muotoon kasvanut puunoksa. Toisinaan myös muilla tavoin erikoiseen muotoon kasvaneita puun oksia tai osia, kuten solmuun kasvanutta tai onttoa puuta, nimettiin umpipuuksi. Umpipuuta on käytetty erityisesti ummetuksen hoitoon. Ehkä näin joulun alla onkin hyvä tutustua näihin taikoihin 
 
Suistamolaiset runolaulajat Konsta Kuokka ja Iivana Oinola sekä kanteleensoittaja Iivana Lötjönen kertovat umpipuuhun liittyvistä taioista näin:
 
”Käytetään kun ummoksia tulee siten, että lasketaan kolme kertaa kannun tai puolen verran vettä läpi ja valellaan suuhun ja pestään, niin paranee. Tällöin luetaan loitsu:
 
Päästä synti, päästä luoma,
päästä päällinen jumala,
vaivoi vajentamaan,
ummotuksia alentamaan,
päästit päivän paistamaan,
sekä kuutamo kumottamaan,
päästä oikeata henkie,
näiss on päivill
on pahoil eläimill
on vaikioill.”
 
Taikaa on käytetty sekä ihmisten että eläinten ummetuksen hoitoon. Umpipuun raosta tai reiästä valutettu neste muuttui taikavoimia omaavan taikakalun ja loitsusanojen avulla ummetusta parantavaksi. Tätä parantavaa vettä käytettiin sisäisesti nautittuna tai kylvetysrituaalissa (”pesussa”).
 
Umpipuuta on käytetty myös mieskunnon heikentämiseen, jotta mies ei voisi käydä vieraissa sekä painajaisen, eli pahan hengen poistamiseen. Näissä tapauksissa loitsurituaali on toisenlainen.
 
Voit tutustua erilaisiin umpipuu -taikaesineisiin Finna.fi -palvelussa osoitteessa https://finna.fi/
 
Kuvissa näkyvä umpipuu kasvaa mökkimme saaressa.
 
Tämän ummetusloitsun myötä toivotan kaikille makoisaa joulun aikaa, nautitaan herkuista sopivissa määrin! Loitsun käyttö omalla vastuulla.

 ***Metsämaanantai on LottaJoogan inspiraatiopäivä, joka kutsuu sinut haahuilemaan ja aistimaan metsää hitaasti aina(kin) maanantaisin. Metsämaanantain somesisällöt ammentavat suomalaisesta metsästä: kansanperinteestä, erilaisista harjoituksista, metsätieteistäkin. Voit halutessasi jakaa omia Metsämaanantai-kokemuksiasi somessa tunnisteella #metsämaanantai ***

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *