Metsämaanantai: Suomen Luonnon Päivä 28.8.2021
Inspiraatio
Suomen Luonnon Päivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä lauantaina. Minulle pohjoinen havumetsävyöhyke on sitä rakkainta ja ominta luontoa. Metsä on suomalaisille tärkeä emotionaalinen mielikuva ja merkityssysteemi, ei vain fyysinen paikka (ks. Häyrynen 2000). Näistä juurista verson itsekin. Tutkimusten mukaan nuoremmille sukupolville yhteys luontoon tapahtuu kuitenkin yhä useammin virtuaalisesti elokuvien, tv-ohjelmien ja teemapuistojen kautta tai teknologian ja pelien avulla kun aiemmin yhteys muodostui sukupolvien välisesti luonnossa aikaa viettäen ja vanhemmilta oppien (vrt. Laaksoharju & Rappe 2010; Puhakka 2014, 36 viittaa Laurén 2013). Vaikka esimerkiksi sosiaalinen media tarjoaa vuorovaikutuksellisen ja sosiaalisen alustan, ei se mielestäni korvaa fyysisesti luonnossa vietettyjä hetkiä.
Tällä viikolla Metsämaanantai kutsuukin sinut viettämään Suomen Luonnon Päivän kunniaksi aikaa metsässä ja luonnossa IHAN JOKA PÄIVÄ. Jos sinulla on lapsia, ota heidät mukaan. Ei huolta, jos et asu salomailla tai edes metsän vieressä, olen ihan varma että kotinurkiltasi löytyy edes yksi puu jota voit mennä aistimaan päivittäin edes hetkeksi. Näin lisäät luontotietoisuutta hitusen jokaiseen päivääsi.
Metsämaanantain kutsu: Vietä tällä viikolla aikaa luonnossa vähintään 15 min./päivä. Aisti, koe ja ole luonnossa.
Vinkkejä Suomen Luonnon Päivän juhlimiseen lauantaina 28.8.2021 löydät vaikkapa Suomen Luonnon Päivän nettisivuilta>> tai Instagramista>>

***Metsämaanantai on LottaJoogan inspiraatiopäivä, joka kutsuu sinut haahuilemaan ja aistimaan metsää hitaasti aina(kin) maanantaisin. Metsämaanantain somesisällöt ammentavat suomalaisesta metsästä: kansanperinteestä, erilaisista harjoituksista, metsätieteistäkin. Voit halutessasi jakaa omia Metsämaanantai-kokemuksiasi somessa tunnisteella #metsämaanantai ***
VIITTAUKSET:
Häyrynen, Maunu (2000). The Kaleidoscopic View : The Finnish National Landscape Imagery. National Identities 2 (1): 5–19. DOI: 10.1080/146089400113418.
Laaksoharju, Taina & Erja Rappe (2010). Children’s relationship to plants among primary school children in Finland: comparisons by location and gender. HortTechnology 20(4): 689–695.
Laurén, Kirsi (2013). Perinteet ja ympäristö. Teoksessa: Kestävä kasvatus – kulttuuria etsimässä. Paula Toivanen (toim.). Helsinki: Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura. Ss. 150–158.
Puhakka, Riikka (2014). Y-sukupolvi luonnossa : Luonnon merkitykset kaupungistuvassa yhteiskunnassa. Alue ja ympäristö. 43(1): 34–48
Jätä kommentti