Metsän terveysvaikutukset osa 2

Metsämaanantai: Metsän terveysvaikutukset osa 2

Paikkasidonnaiset tarinat.

Paikan elvyttävyyttä lisää, jos siihen yhdistyy tarinoita, myyttejä tai legendoja. Tarinoilla ja paikoilla on symbioottinen suhde, joka voimistaa niitä molempia.” Lainaus kirjasta Terveysmetsä. Tunnista ja koe elvyttävä luonto. (Marko Leppänen & Adela Pajunen, Gummerus2017).

Kirjassaan Leppänen ja Pajunen kuvaavat tutkimusten pohjalta tunnistettuja elvyttävän luontokohteen tunnusmerkkejä, joista yksi on luontopaikkaan liittyvät tarinat. Mölylä on mun lähimetsä, paikka joka on juurruttanut minut kotiin Helsinkiin vaikka en ole täältä kotoisin. Juurtuminen on jatkunut kanditutkielmani myötä, koska totesin että miksi mennä merta edemmäs kalaan. Tutkielmassani, jonka palautin esitarkistukseen tänään, tarkastelen Mölylän ja lähiluonnon kulttuurisia merkityksiä helsinkiläistyöläisten käsinkirjoitetuissa lehdissä 1910-luvulla. Mölylä on ollut 1900-luvun alussa työläisten kesäparatiisi. Aihetta on aiemmin tutkittu mm. ympäristöhistoriallisesti.

On ollut valtavan mielenkiintoista tutustua Mölylästä kirjoitettuihin tarinoihin ja teksteihin. Tutkielmani keskeisimpänä fokuksena on kuitenkin Mölylän mielikuvallisuus siitä kirjoitetuissa teksteissä. Yhteisö on jakanut alueesta tietyn mielikuvan, Mölylä edusti jotain erityistä johon viittaamalla tekstin lukijat ymmärsivät heti mistä on kysymys vaikka paikka mainittaisiin vain sivumennen. Tarinassa siitä, miten Mölylä on päätynyt työläisten käyttöön, käytetään seuraavia sanoja: ”Mölylä. Se sana sisältää meidän oloissamme paljon.” Tämä kuvaa ilmiötä täydellisesti!

Olisi ihana kirjoittaa tähän kaikkia niitä tarinoita, jotka liittyvät minulle rakkaaseen metsään. Mutta…

Metsämaanantain kutsu: Millaisia tarinoita SINUN lähiluontoosi liittyy? Tiedätkö mistä niitä voi etsiä? Ehkä voit tänään mennä metsään ja syntyy uusi tarina sinulle tärkeästä paikasta?

Yksi kiintoisa paikka etsiä vaikka oman kotipaikan kalevalamittaista runoutta on Suomen Kansan Vanhat Runot -kokoelma, joka löytyy myös netistä osoitteesta www.skvr.fi. Myös maakunta-arkistot, kotiseutumuseot sekä monien kuntien nettisivut säilyttävät paikkatietoa ja tarinoita. Oman tutkielmani aineistoa säilytetään Työväen Arkistossa.

Ps. Aina kun tarkastelemme metsää hyötynäkökulmasta, kannustan aina herättelemään ajatuksia myös siihen suuntaan että miten minä voin hyödyttää metsää?

***Metsämaanantai on LottaJoogan inspiraatiopäivä joka kutsuu sinut haahuilemaan ja aistimaan metsää hitaasti aina(kin) maanantaisin. Metsämaanantain somesisällöt ammentavat suomalaisesta metsästä: kansanperinteestä, erilaisista harjoituksista, metsätieteistäkin. Voit halutessasi jakaa omia Metsämaanantai-kokemuksiasi somessa tunnisteella #metsämaanantai ***

#metsämaanantai
#metsähaaste #metsäjooga #lumouduluonnosta #metsästäammennettu 
#metsähaahuilukunniaan #terveysmetsä #elvyttäväluonto #suomalainenterveysmetsä #metsän terveysvaikutukset

Mölylässä kurottamassa kohti tuttuja latvoja.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *