Metsämaanantai: Maisemapäivä

Metsämaanantai: Maisemapäivä

Vinkki

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään 20.10.! ”Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta. Päivää vietetään kaikissa Euroopan neuvoston maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Vuonna 2021 kansainvälistä maisemapäivää vietetään viidettä kertaa.” (Ympäristö.fi)

Maisematutkimus taasen on monitieteinen tutkimusala, jossa toisaalta tunnistetaan maisemille annettuja merkityksiä, mutta toisaalta myös ”luetaan” maisemaa itsessään historiallisena dokumenttina. Miksi tuohon on rakennettu tie? Mitä mökin ulkomuoto kertoo sen rakentajista? Mitä maisema itsessään edustaa ja kenelle? Miten maisemaa esitetään vaikkapa turisteille suunnatuissa mainoskuvissa? Mitkä maisemat ovat ”kauniita” tai ”kansallismaisemia”, mitä maisemia ei arvoteta tärkeiksi? Maisematutkimukseen tutustuttuani tututkaan maisemat eivät enää näytä ihan samalta vaan ne tarjoavat kiinnostavia näkökulmia menneisyyteen!

Minulle rakkaimpien maiseman merkitykset aukeavat kuitenkin ehkä vai minulle itselleni niiden kuvia katsellessani. Näissä kuvissa (alla) kiteytyy minulle tärkeitä arvoja mökin rauhasta, kodin turvaan ja metsän lempeään syliin.

Millainen on sinun mielimaisemasi? Entä sielunmaisemasi? Entä millaisena näyttäytyy arkimaisemasi? Metsämaanantain hengessä kiinnostavinta on mielestäni metsämaisemat. Karut, rehevät, kumpuilevat, tasaiset, sammaleen peittämät, humisevat, ihanat metsämaisemat.

Metsämaanantain kutsu: Ihastele (metsä)maisemia!

Jos haluat osallistua Maisemapäivän arkimaisemia juhlistavaan valokuvakampanjaan valokuvaa oma arkinen maisemia ja jakamalla kuvat Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Valokuvakampanjan Instagram-sivun löydät täältä: @arkimaisema

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *