Lotta

LotanJoogan synty

Rakastan metsää, luonnossa olemista ja kansanperinteemme loitsuja. Matka luontoon on minulle ollut myös matka omiin juuriini.

Itämerensuomalaisessa kansanperinteessä syntyloitsut kertovat jonkin asian tai ilmiön alkuperän. Nämä ovat LottaJoogan syntysanat:

Olen ollut elämässä aina hieman eksyksissä. Jossain vaiheessa aikuisiällä löysin joogan ja lähdin etsimään itseäni Intiasta. En siis koskaan ole reissannut Intiaan fyysisesti vaan matka on ollut enemmän henkinen. Minua kiehtoi suuresti joogan filosofia ja maailmankuva, myös sen erilaiset ilmentymät, kuten jumalat ja jumalattaret sekä heihin liitetyt tarinat. Kaikki kuitenkin tuntui hieman päälle liimatulta suhteessa omaan elämääni. Vähän niin kuin keräilisin kivoja tarroja, joita liimailen itseeni, mutta jostain syystä tarrojen reunat vähän lerpattivat irti kulmistaan ja aina lopulta irtosivat.

Metsä ja luonto olivat lapsena aina läsnä. Olin vähän rasavilli ja olisin halunnut elää metsänpeikkona jossain majassa. Muutettuani lapsuuteni maalaiskaupungista pois katkaisin monia kivuliaitakin juuriani menneisyydestäni, myös luontosuhteeni. Minusta tuli cityihminen. Jossain vaiheessa tämäkin identiteetti alkoi kuitenkin tuntua päälle liimatulta. Ei omalta.

Tässä vaiheessa olin myynyt autoni rahoittaakseni joogaopettaja-opintojani (ja matkatakseni Meksikoon surffaamaan ja joogaamaan, tietysti). Aloin kuitenkin kaipaamaan luontoon. Tarkemmin sanottuna pois kaupungista ja hälinästä. Kansallismaisemat ja erämetsät ovat kuitenkin kaukaisia autottomaksi muuttuneelle cityihmiselle.

Aloin retkeilemään lähimetsässä. Ja oi mitä lähiluontoa Helsingissä onkaan! Löysin ihan kotini läheltä, lyhyen kävelymatkan päästä ihanan keijumetsän, luonnontilaisen suojelualueen. Täällä puut saavat elää koko elämänkaarensa rauhassa siemenestä humukseksi. Kohtasin peuroja, pöllöjä, oravia ja kettuja. Ja mikä tärkeintä, kohtasin metsässä myös itseni. Aloin kasvattamaan juuriani uudelleen.

Metsässä koin selittämätöntä liikutusta. Tämä oli jotain muuta kuin päälle liimattuja tarroja. Metsä alkoi soimaan syvällä sielussani saakka. Kiinnostuin samalla kotoisammasta uskomusperinteestämme ja pääsin opiskelemaan folkloristiikkaa (kansanperinteen tutkimusta) yliopistoon. Itse asiassa luin pääsykokeisiinkin siellä lähimetsässä. Halusin tietää kaiken metsiin liittyvästä kansanpeinteestämme.

Tässä vaiheessa olin työskennellyt jo useamman vuoden liikunta-alalla sekä joogaopettajana. Oma opettajani Mia Jokiniva julkaisi Metsäjooga -nimisen kirjan, joka inspiroi minua viemään joogaharjoituksen luontoon. Nykyään luonnosta ammentava tapa ohjata on keskeinen osa minua. Olen kaikista parhaimmillani, niin ihmisenä kuin kehollisen liikkeen ohjaajanakin, luonnossa. Nykyään ohjaan sisäjoogan lisäksi metsäharjoituksia, joita vielä toistaiseksi kutsun metsäjoogaksi. Harjoitukset ovat kuitenkin paljon muutakin kuin joogaa: Niissä uppoudumme luonnon tilaan, lisäämme ymmärrystämme metsäisestä uskomusperinteestämme ja lumoudumme luonnosta. Haluan aina myös kannustaa ihmisiä ajattelemaan metsää muunakin kuin resurssina. Mitä minä voisin tehdä metsän hyväksi? Haluan kutsua osallistujat vastavuoroiseen suhteeseen luonnon kanssa. Tämä tarkoittaa paluuta juurille.

Itse haluan antaa metsillemme takaisin niin, että palveluideni myötä lisään ymmärrystäsi luonnosta, itsestäsi ja omista juuristasi. Koska pidämme huolta vain niistä asioista, joita ymmärrämme.

Koulutustaustani

Opiskelin joogaopettajan peruskoulutuksen Mia Jokinivan, Jenni Morrison-Jackin ja Cole Danon johdolla Villa Mandalan RYT200-koulutuksessa josta valmistuin vuonna 2016. Ohjaustyyliini on vaikuttanut monet eri tyylisuuntausten joogaopettajat, ja tällä hetkellä olen vahvimmin inspiroitunut Scaravelli -tyyppinen vapaasti virtaavasta joogaharjoittelusta. Suurin opettajani on ollut sairastuminen masennukseen ja juurtuminen itseeni luonnon avulla. Jooga on antanut paljon työkaluja sairauden kanssa elämiseen ja luonto on auttanut löytämään ääneni joogaopettajana. Sammalten syliin voin aina kaatua.

Kouluttaudun säännöllisesti erilaisilla kursseilla kehittäen itseäni ammatillisesti. Olen syventänyt ammattitaitoani mm.  Simon Borg-Olivierin, Elise Jansenin, Elisa Kuuttilan, Satu Tuomelan, Meri Mortin ja Helen Noakesin opissa.

Olen koulutukseltani myös sertifioitu FAF Personal Trainer (kansainvälinen YMCA awards -sertifikaatti, entinen CYQ) sekä FAF Wellness Coach. Olen työskennellyt liikunnan ja hyvinvoinnin parissa vuodesta 2010 erilaisissa tehtävissä, mikä on antanut minulle monipuolisen näkemyksen ihmisen hyvinvoinnista ja asiakastyöstä. Erilaisia ryhmäliikuntatunteja olen ohjannut vuodesta 2011. Voit lukea personal trainer -palveluistani lisää täältä. Voit saada minulta myös joogan yksityistunteja kotiharjoittelun tueksi tai joogaharrastuksen starttaamiseksi.

Lisäksi olen opiskellut viestintää, mediaa ja kulttuurituotantoa ammattikorkeakoulussa sekä kahdella eri opistolinjalla. Minulla on myös pintakäsittelyn perustutkinto. Jännityksellä odotan mihin elämässäni vielä päädynkään! Kukkakauppiaaksi Vaasaan? Maatalonemännäksi Karjalaan? Meditoimaan tuntureille? Aika näyttää!

Lotta mediassa